2021. március 25., csütörtök

Törpenóva a Lepusban: ASASSN-21dy

 A V1405 Cas észlelésének izgalmai után szerda délelőtt újabb érdekes felfedezésről kaptunk információt. Az ASAS-SN csapata egy újabb vendégcsillagot, egy törpenóvát fedezett fel a Lepus csillagkép területén. Felfedezésekor az ASASSN-21dy névre keresztelt csillag 12,5 magnitúdó fényességű volt, elhelyezkedését tekintve pedig a Lepus-Orion-Monoceros "hármashatár" közelében lehetett keresni. Mivel a terület hamarosan elvész a szürkületben mindenképpen le akartam fotózni.

A törpenóva elhelyezkedése az észlelés idején, 2021.03.24-én 18:25UT-kor.

Késő délutánra már volt keresőtérkép a csillag megtalálásához, és megfelelő összehasonlító-sorozat a fényességbecsléshez.

Az észlelési körülmények tehát nem voltak túl jók. Egyetlen egy dolog, az átlátszóság volt fenomenális, ami kicsit besegített a megfigyelésbe. Végül is 15 másodperces képeket engedett az égbolt, így abból csináltam 10-et, és ezeket dolgoztam fel. Éppen a határfényességen belül a törpenóva is feltűnik:

A törpenóva halványodik, a holdfény erősödik így eléggé valószínű, hogy már nem fogom tudni újra lefotózni. Persze produkálhat még érdekességeket, de ez nem jellemző!

Az AAVSO fénygörbe:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése