2021. március 11., csütörtök

Mély-ég fotózás egy Makszutovval

Sokszor halljuk a közhelyet: "Mély-ég objektumok megfigyelésére a legalkalmasabbak a nagy fényerejű, rövid fókusztávolságú távcsövek." Annak ellenére, hogy van valóságalapja eme állításnak, azért nem eretnekség a mély-ég objektumok birodalmát célba venni kis fényerejű távcsövekkel. 

A fénygyűjtő képesség nagysága fontos tényező, de nem a legfontosabb. Kisebb műszerekkel is van esély jó eredményeket elérni. Főként városból észlelve, én azt tapasztaltam, hogy mély-ég megfigyelésre, jobb ha nagyobb nagyításokat, hosszabb fókusztávolságot használunk. Ennek hatására, sötétebb lesz az égi háttér, jobb lesz a kontraszt. De alkalomadtán az erős nagyítás kifejezetten előnyt jelent; pl. planetáris ködöknél, gömbhalmazoknál, sűrű nyílthalmazoknál.

A saját 127/1500-as Makszutov-Cassegrain távcsövem az erkélyen. Az állvány nagyjából pólusra van állítva, az erkély DK-i tájolású. A harmatsapka saját tákolmány. :-)


Álljon itt példaként néhány fotóm, amiket a közelmúltban "követtem" el. Mindegyik kép Debrecen belvárosából, erősen fényszennyezett ég alatt készült, egy 127/1500-as Makszutov-Cassegrain távcsővel és Canon EOS 1100D fényképezőgéppel (ezt nem írom le a képek alatt külön-külön). A mechanika egy egyszerű EQ3-as jószág, óragéppel. Bár a látvány nem mérhető a profi fotósok képeihez, mégis szeretnék rávilágítani arra, hogy kezdetleges technikával, fényszennyezett égről is lehet  észleléseket végezni, s túllépni a megszokott objektumokon. Természetesen a technikámon van még mit javítani.

Galéria:

A Messier 93 nyílthalmaz a Puppisban

A Messier 67 a Cancerben

Egy gömbhalmazos próbálkozás: A Messier 4 a Scorpiusban

A Messier 46 nyílthalmaz csillagai és a köztük megbúvó NGC 2438 planetáris köd

A Hydra csodálatos, fényes planetáris köde az NGC 3242, a "Jupiter szelleme". Talán e távcső számára a planetáris ködök jelentik a legígéretesebb célpontokat.

Remélem a kedves olvasó is kedvet kap ahhoz, hogy hosszú fókuszú, vagy "kicsinek gondolt" távcsövét a mély-ég objektumok világa felé fordítsa.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése