140/880 Newton

Sikerült túladnom a kis lencsés távcsöveimen és így belekezdhettem egy régi vágyam megvalósításába; a távcsőépítésbe. Gondolkoztam hogy s mint, mekkora legyen, hogy nézzen ki, aztán arra a következtetésre jutottam hogy egy közebes fényerejű Newton lesz a legjobb választás, méghozzá "Dobson "szerelésen".

Az egészet azzal kezdtem hogy megterveztem nagyjából milyen legyen a távcső, állványzattal együtt. Ebből persze nem lett semmi mert a terveimet teljesen felül kellett írnom, mert nem tudtam megfelelő faanyagot vásárolni, no de sebaj! Lássuk miből élünk:
Van 2db 50X50cm-es bükkfa a forgózsámolyhoz, és iszonyú mennyiségű fenyőfa 120x20mm-es 4m hosszú kiszerelésben. Ennél nem is kell több. Mialatt nem írtam ide a blogba, már elkészültem az állványzattal és csak a tubust várom hogy el tudjam kezdeni azt is megalkotni. Íme az eddigi haladásom:
Ez lenne a forgózsámoly és az alatta lévő talapzat. A billegés kivédése érdekében 3lábon áll a szerkezet és 3 csapágyon fordul.Ám mint mondtam azóta már haladtam úgyhogy a következő a ma reggeli legfrissebb kép az "ojjettumról":
Kapott az állványzat egy okulártálcát és egy forgató kart is oldalra, szintén fából hogy a dizájn megmaradjon.

No! Tovább haladtam az építkezéssel; elkészült a segédtükörtartó és a távcső váza. Nemsokára nekikezdek a fókuszírozónak bár az állvány tetejét meg kell majd bontanom mert a cső helyett ez a favázas szerkezet lesz:
A lényeg hogy az állványzat nagyon könnyű ám brutálisan masszív lett. A külső borítást valószínüleg fekete szövettel oldom meg, így biztosítva a sötétséget odabent. :-)

Ma folytatódott az építkezés. Eddig itt járok:
Elkészültem az okulárkihuzattal is másnapra. Egy érdekes megoldást alkalmaztam: A kihuzatot alkotó PVC csöveket szándékosan kicsit összenyomtam és úgy ragasztottam meg őket. Fókuszálni úgy tudok hogy ki be húzom az alkotóelemeket a kihuzatban és a fixáláshoz kicsit elforgatom az okulártartót a kihuzatban. Így - mivel enyhén ellipszis alakú a cső - szépen megszorul benne! :-D Íme:
Elkészültem:
Kis késéssel de megkapta a távcső a borítását is :-)


7 megjegyzés:

 1. Wow! Jól látom,már a segédtükür is be van építve? Szép! MI lesz az első célpont? Egy Orion-köd esetleg?

  VálaszTörlés
 2. Hát nem tudom mik lesznek az első célpontok de biztos vagyok benne hogy a HOLD, Vénusz és a fényesebb mély-egek köztük lesznek :D

  VálaszTörlés
 3. Nagyon ötletes és egyedi ! Gratulálok hozzá ! :)

  VálaszTörlés
 4. Köszi Tamás :) Ja és itt is Boldog születésnapot :D

  VálaszTörlés
 5. Csinos távcső lett. Esetleg láthatjuk majd a távcsöves találkozón is?
  Szépek a Hold rajzaid.

  Üdv: ptes

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Elnézést hogy csak most válaszolok kedves László! Nagyon köszönöm az elismerő szavakat..
   Reménykedem benne hogy egyszer meg tudom mutatni nektek is :-) Jó lenne elmenni az MTT-re de egyelőre munkahelyet kell találnom ami nem kis feladat. De amint lesz pénzem elviszem és megmutatom :-)

   Törlés
 6. Gratulálok a leleményességedhez!

  VálaszTörlés