2023. március 23., csütörtök

1,2%-os, 23h39m-es korai holdsarló

2023 tavasza nagyon jól indult amatőrcsillagászati szempontból számomra: volt szerencsém néhány tranziens objektumhoz, nagyon jó volt végigfotózni két éjszakát Nagyvarsányból, most pedig egy gyönyörű holdsarlót láttunk társaimmal Debrecen mellől...

Ezen az estén egy 24 óra körüli holdsarló észlelésére volt lehetőség. Nap elején nagyon szkeptikus voltam, mert erős fátyolfelhősödést jeleztek előre. A fátyolfelhők a lehető legrosszabbak! Ennek ellenére este mégis kimentünk a helyünkre.

A bújkáló Hold

Az észleléshez két amatőrtársammal, Mocsár Gáborral és Forgács Attilával kezdtünk neki. Furcsa mód a fátyolfelhős égen már 17:02UT-kor sikerült megpillantani a Hold sarlóját a 10×42-es binokuláromban. 3 perccel később már szabad szemmel is megláttam. Társaim is hamarosan sikerrel jártak. Ez annak volt köszönhető, hogy az átlátszóság fantasztikus volt, s az égnek az a része ahol a sarló látszott tiszta maradt. Az észlelés alatt végig nagyon jó nyugodtság és átlátszóság kísérte a Hold süllyedését. Csupán az égbolt alsó 1 fokos sávját takarták felhők a távolban. Már régen láttam ilyen szép sarlót! Társaimmal egyfolytában csak néztük és néztük annyira szép volt a látvány. Mocsár Gábor távcsővel egy fenomenális képet készített, mikor egy repülő húzott át a keskeny sarló előtt.

A Hol és a Jupiter párosa

 


A Hold íve a távcsőben középen megszakadt, valamint a belső pereme recézettnek tűnt. Ahogy süllyedt a sarló a nehezebb légrétegekbe úgy lett egyre sárgásabb a színe is. Az észlelés vége felé a hamuszürke fény jeleit is látni lehetett. Ez a fotókon is kivehető. Tehát egy kis földfény is látszott! Jómagam csak teleobjektívvel fotóztam, de így is nagyon szép képeket tudtam készíteni.

Az inverziós rétegek hatása

A fotók jobb minőségben itt elérhetők:

https://eszlelesek.mcse.hu/open.php?obsid=99842

 https://eszlelesek.mcse.hu/open.php?obsid=99848


Nagyon szép este volt, igazán szép holdsarló akadt a mai estén a horogra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése