2023. február 23., csütörtök

Fényes nóva a Nyilasban: V6596 Sgr

Az idei év első nóváját 2023. február 21. hajnalán fedezték fel japán amatőrcsillagászok, H. Nishimura, Kakegawa, Shizuoka. A képeket egy egy Canon EOS 6D-re szerelt 200mm-es f/3.0-as teleobjektívvel készítették. Ezeken a képeken találták meg a 10.8 magnitúdó fényességű csillagot. A hír gyorsan terjedt és sorban érkeztem a megerősítő megfigyelések.

A nóva az M 23-tól 2 fokkal É-ra fénylett fel a Tejút egy olyan részén, ahol viszonylag sok a por. Színe erősen vörös, így a fényelnyelés valószínűleg sokat halványít rajta. A 10,8 magnitúdós fényesség így  egész jónak mondható. 

A nóva helye az égen

AAVSO térkép a pontos azonosításhoz

Közben kiderült, hogy Andrew Pearce ausztrál amatőrcsillagász a japánoktól függetlenül szintén felfedezte a kitörésben lévő csillagot. Ő egy Canon EOS 800D-vel és a 85mm-es f/1.2-es objektívvel kapta el az akkor 11.0 magnitúdós nóvát.

Jómagam 2023. február 21-én hajnalban tudtam elcsípni a csillagot a fényszennyezett hajnali égen. A Nyilas csillagkép még alig emelkedik fel az év ezen részében. A nóva alig 11 fok magasan volt a fotózás idején. Kissé segített a megfigyelésen a tiszta, jó átlátszóságú légkör, ami ilyenkor jellemző. 

A Nova Sagittarius 2023 az összegzett képemen. Fényessége 11.4 TG magnitúdó volt.

21-én hajnalra már jelentősen elhalványodott a csillag, de azért még így sem volt panaszra okunk. Érdekesség, hogy jöttek be olyan becslések is, melyek szerint 9,6 magnitúdós fényességet is produkált a csillag. Valószínű azonban, hogy ezek túlbecsült értékek voltak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése