2022. június 1., szerda

1,5%-os, 30h 55m-es holdsarló

Nagyon vártam ennek a holdsarlónak az észlelését, ugyanis távcsővel esti sarlót már nagyon régen volt csak módomban megfigyelni. Az idő jónak ígérkezett, bár kifejezetten rossz átlátszóság volt este.

Forgács Attila barátommal kezdtük a keresést, majd Fazekas Zsolt is csatlakozott hozzánk. Az észlelés elején a nyugvó napot fotóztuk, repülőket figyeltünk a kellemes esti fényeknél. Gyönyörűek voltak az aranyló kondenzcsíkok a gépekkel.

A 18:21 UT-kor bekövetkező napnyugta előtt már nekifogtunk a keresésnek, azonban a piszkos, poros légkörben nem nagyon látszott a sarló, hiába kerestük. Pedig úgy tűnt ebben az esetben is, hogy egyszerű dolgunk lesz. Én 10×42-es binokulárommal 18:25 UT-kor láttam meg fél percre a sarlót. Nagyon halvány volt. Ezek után kb. 10 percig megint hiába kerestük, végül 18:30 UT-kor találtuk meg újra. A stabil távcsöves látvány 18:35 UT-kor kezdődött. A szabadszemes látvány kezdete szintén 18:35 UT volt. Ekkor már mindhárman láttuk, és újra meg tudtuk találni. A sarló íve az első pillanatokban csupán 100-110 fokos volt, halvánsárga színnel. Nem láttuk szakadozottnak, viszont \"a penge éle\" recézettnek tűnt, sötétebb és világosabb részek váltották egymást. Ahogy sötétedett az ég úgy javult a látvány egészen 18:40 UT-ig. Innentől hiába lett egyre sötétebb a sarló is elkezdett halványodni. Ekkor színe aranysárgára váltott, és binokuéárban is feltűnt a Humboldt kráter.

Az összegzett kép a felszínnel


Az azonosított felszíni részletek

Fotózni kezdtem de eléggé hosszú, 1/30 sec expozíciós idővel kellett dolgoznom. Nagyon piszkos volt az ég alja de sikerült részletes képet összehozni. Az összegzett színes képen sok kráter kivehető, a biztos azonosításhoz egy fekete-fehér, feliratozott verziót is készítettem. Ezen jól láthatóak a felszíni alakzatok. A hamuszürke fény megfigyelésére esélyünk sem volt. Abban megegyeztünk, hogy ha nem tudnánk hol a sarló, ezt bizony nem találnánk meg szabad szemmel

Sajnos a légkör nagyon piszkos volt, de mégis sikerült a sarló megfigyelése. Mindhármunknak nagy élményt jelentett ez május utolsó napján!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése