2021. május 11., kedd

Kevéssé ismert halmazok a tavaszi égen

A tavaszi égen általában a mély-ég észlelő az extragalaktikus tér világában merül el: galaxisok, kvazárok, galxishalmazok láthatóak az univerzum mélységében. Nyílthalmazok, halmazok, galaktikus objektumok csak kevesen képviseltetik magukat. 

Azonban szép számmal akadnak olyan halmazok, csillagalakzatok, melyek ugyan hivatalosan nincsenek még nyílthalmazokként katalogizálva, azonban szak-, és amatőrcsillagászok nevét viselik. Olyan csillagképek területén is találunk halmazgyanús és meglehetősen látványos aszterizmusokat, ahol a térképek nem jelölnek ilyeneket. Akit érdekel a téma annak ajánlom az Interstellarum Deep Sky Atlast, mely több ezer ilyen objektumot jelöl, valamint a Bruno Alessi és csapata által összeállított hatalmas internetes adatbázist. 

Az elmúlt hetekben én is sok ilyen objektumot lefotóztam, ezekből mutatnék be párat. A fotók alatt rövid leírást láthatunk a célpontról:

Egy újabb nagy méretű, látványos Alessi aszterizmus, mely kiváló célpont binokulároknak. A gamma Hya-tól két fokkal Ny-ra találjuk ezt az É-D-i irányban elnyúlt csillagfűzérekből álló objektumot. A legfényesebb csillaga É-on a pszí Hya.

A Brosch 1 jelű aszterizmus egy igazi miniatűr gyémánt! A négy csillagból álló aszterizmust a Porrima és a Zaniah között félúton találjuk. Az alig 50\" méretű kis apróság igényli a nagyítást, csillagai 13-14 magnitúdósak. Viszont nagyon látványos, mert nagyon szép szabályos objektum. Készítettem róla egy 5X-ös nagyítást, a fotó jobb alsó sarkában látható.

A Hydra farkának legvégénél fotózok, -30 fokos deklinációnál. Az NGC 5694 egy fényes, 9,5 magnitúdós gyönyörű gömbhalmaz. A fotón nagyon fényes, csillagszerű, bár egy kissé bolyhosnak tűnik. Felül, a fotó tetejénél két vonással jelöltem. A Kernya 4 egy kis aszterizmus, mely hasonlít az Upgren 1-re. A fotón a középponttól lefelé és picit balra látható, 4 db csillag alkot egy kis hokiütőszerű formációt. Ezekhez jön még 4 db halványabb tárcsillag. Az ESO 447-29-et két vonás jelöli a Kernya 4-től DNy-ra. Csak a legfényesebb csilagai mutatkoznak meg ennek a szép nyílthalmaznak. A kép bal szélén az 58 Hya fénylik, ez a Hydra farkának vége.

Az ESO 570-12 az egyik kedvenc aszterizmusom a tavaszi ég déli részén. Kicsi, szegényes ám mégis feltűnő, esztétikus. A fotón látható a béta Crateris, a célpontom pedig a középponttól É-i irányban látható, jól kiemelkedik a csillagkörnyezetből.

A Bruno Alessi és csapata által üzemben tartott BDCC listán találtam rá erre az aszterizmusra ezzel a névvel: \"Kangaroo\". Mivel nem értettem miféle aszterizmus lehet, lefotóztam. A fotó középpontjában látható íves csillagsor lenne a kenguru gerince és balra ugrál. Csak így tudok belelátni valamiféle kengurut, máshogy nem megy. Nem rossz!

Három db Raymond jelű halmazt is sikerült becserkészni ezen a fotón. Ezek az Oroszlán DNy-i határvidékén találhatóak. Ray 3: Nagyon látványos, szinte nyílthalmaz-szerű megjelenésű objektum, kb. másfél tucat csillag alkotja. A fotón a középponttól balra lefelé látható. Ray 4: A fotó középpontjától picit balra, laza szerkezetű, 20-25 csillagból álló csillagcsoport. Ez is kifejezetten látványos! Ray 5: A fotó középpontjától jobbra, érdekes csillagláncokból álló alakzat. Ez a legnagyobb méretű, olyan mint egy nyílthalmaz maradványa. Milyen érdekes területek bújnak meg a tavaszi égen!

A Lorenzin 23 az egyik kedvenc aszterizmusom, csillagívem az égen. Annyira egyedi és szabályos, hogy az már elképesztő. A 2,5 fokos csillagív olyan mintha egy meteor \"féknyoma\" lenne az égen, mely ÉNy-i irányból érkezett. Egyszerűen fenomenális ez a csillagalakzat! Nagyon ajánlom mindenkinek megtekintésre!

A Bruno Alessi és társai által összeállított adatbázisban találtam erre az objektumra még évekkel ezelőtt. Az Égabroszba \"Noctua\" néven jelöltem a 47-48 Hydrae csillagoknál ezt a már ré eltűnt csillagképet, mely Bagolyként szerepelt egyes atlaszokban. A fotón a két egyforma fényességű csillag a 47-48 Hya és ezek alkothatták a Bagoly szemeit.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése