2022. január 7., péntek

A csillagok színei

 Ha felnézünk az égboltra, általában nem látunk színes dolgokat. Kivételt képeznek ez alól azok a fényes, időnként gyors lefolyású jelenségek, melyek csak ritkán tűnnek föl. Például fényes meteorok, sarki fény, esetleg távcsővel a Holdon és a bolygókon vehetőek ki határozott színek.

A csillagok szabad szemmel nagyon egyszínűek, távcsővel a legfényesebbek mutatnak színeket, de nem jellemzőek. A csillagok spektrális osztályozása nagyon szerteágazó, és sokféle színhőmérsékletű csillag létezik. A csillagok színe függ a hőmérsékletüktől. A sugárzó testekre jellemző, hogy az egyre nagyobb sugárzási teljesítményhez egyre rövidebb hullámhossznál társul a kibocsátás maximuma. Azaz: minél "hűvösebb" egy csillag annál vörösebb, és minél "forróbb" annál kékebb. 

Készítettem egy kis montázst melyben különböző fényes, jól ismert csillagokat fotóztam le. A fotózást azonos beállításokkal csináltam végig: ISO 400 érzékenység, f/4.0 rekesz, 2 sec expozíció és a fényképezőgépre 4000K-es színegyensúlyt beállítva. A trükk az egészben, hogy szándékosan defókuszáltam a képet, így a csillagkorongok színe sokkal egyértelműbb mintha éles képnél vizsgálnánk őket. Íme az eredmény:


Igazán izgalmas, érdekes volt a megfigyelés. Érdemes lenne néhány "extrém" színhőmérsékletű csillaggal is folytatni a sort. Erre a jövőben sort kerítek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése