2021. június 9., szerda

Júniusi hajnalon...

Nyár elején, főleg júniusban és júliusban nem könnyű az amatőrcsillagászkodás. Az éjjelek nagyon rövidek, általában a teljes sötétség időtartama éjjel 23 óra és hajnali 2 óra közé szorul vissza. Gyakorlatilag az alvásidőnk tetemes részét szürkületben alusszuk át. Szóval nagyon nehéz észlelni is: vagy nagyon sokáig kell fent maradni és hozzákezdeni a megfigyeléshez, vagy nagyon korán kell kelni. Talán a legjobb megoldás ha nem is alszik az ember...

Ebben az időszakban nagyon üdítőek a hajnalok: a forró nappalok után még este is csak "piheg" az ember, hajnalban viszont lehet élvezni a friss levegőt. A hajnali égen általában a Hold nagyon "laposan" jár a Naphoz képest, megfigyelése nem túl kedvező. 2021.06.08-án nagyon szép volt a kb. 59 órás holdsarló. Ez ugyan már nem korai holdsarló, de azért nagyon szép! Izgalmas, hogy 59 óra múlva egy kismértékű napfogyatkozást láthatunk majd. Ez is emeli az élményt!


Tőlünk nézve a Hold a Szent Anna templom tornyaitól jobbra kelhetett. Ezt a pillanatot nem láthattam, mert az alsó 2-3 fokon az eget tereptárgyak takarják. A Holdsarló É-i csücske hirtelen bukkant ki egy fa koronája mögül. Készítettem róla egy nagylátószögű felvételt, amolyan hangulatképet. Ezután távcsővel figyeltem a Holdat. A 127/1500-as Maksztuov-Cassegrain távcsőre felpattintottam a Canon ESO 1100D-t. A látómezőt szinte teljes egészében átéri a Holdsarló, nagyon szép a látvány. Több időpontban is fotóztam, és ezek közül a legkontrasztosabb, legjobban sikerültet mutatom be.

127/1500 MC távcső+Canon EOS 1100D, ISO 1600, 1/100

Csak egy-egy képkockát készítettem, mivel a légkör nagyon nyugtalan volt, és túl sok időm sem volt fotózni. Minden estre sok szép részlet látszik az alacsonyan járó Holdon. 

Bár az észlelés nem volt több fél óránál, nagyon kellemes emlék: hajnali madárcsicsergés, tiszta égbolt, a holdsarló és a hűs hajnal. Minél több ilyet kívánok magamnak és amatőrtársaimnak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése