2023. január 14., szombat

Holdhónap

A nappalok és az éjszakák monoton változásában a leginkább feltűnő periodikus égi jelenség a Hold fényváltozása. Minden hónapban újból és újból égi kísérőnk megkerüli a Földet. Már az ókorban, és a még régebbi időkben ez a jelenség volt az időmérés egyik alapja. Az évet holdhónapok jelölték. Ez az időmérési módszer a holdhónap hossza miatt azonban nem volt a legmegfelelőbb erre a célra. Ma már csak a mohamedán naptár alapszik a holdhónapon.

Jómagam nagyon régóta figyelem a Holdat. Sok-sok száz órát töltöttem már a távcsőbe nézve a holdfelszín vizsgálatával. És rengeteg korongfotót is készítettem. Éppen ez adta az ötletet ahhoz, hogy összeszedjek a rengeteg fotómból egy anyagot, s különböző fázisokban mutassam be égi kísérőnket. Arra jutottam, hogy egy montázs lenne a legjobb erre a célra, amely a hold fényváltozásait mutatja be egy holdhónapon keresztül. A fotók nem mindegyike ugyanazon a holdhónapon belül készült. Ez képtelenség lenne az időjárás bizonytalanságai miatt.

Két évvel ezelőtt fogalmazódott meg először az ötlet, és végre sikerült megfelelő mennyiségű fotót gyűjtenem hozzá. Így összeraktam az illusztrációt ehhez, melyet alább szeretnék bemutatni:


Nagyon jó volt összerakni ezt a sorozatot. Jó volt kalandozni a különböző megvilágítottságú korongfotókon!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése