2021. augusztus 18., szerda

A T Coronae Borealis várható kitörése

 Nemrég érdekes levél csigázhatta fel a változócsillagok kedvelőit. Idézem a levél legfontosabb részét:

"Dr. Mukai writes: "[Our] HST and XMM-Newton observations of the symbiotic recurrent nova, T CrB ... are part of our ongoing campaign to the current active state that started in 2016, and perhaps leading to its next nova eruption that might happen within the next 5 years or so."

A levél teljes terjedelmében itt olvasható: 

https://www.aavso.org/aavso-alert-notice-750?fbclid=IwAR351rlFzHT_57T6dCX1h1vZ1z1bZ9Q7lpvCeQE5nB5iVdL5Y3RwH_gpeRY

A lényege ennek az észlelési kampánynak, hogy a T Coronae Borealis-t kitörés előtt minél többféle eszközzel, megfigyeljük. A következő kitörés előreláthatólag 5 éven belül megtörténik, így a sorozatos észlelések talán biztosítani tudják, hogy erről a leendő kitörésről és előzményeiről a lehető legtöbb információt össze tudjuk gyűjteni. Így egy későbbi kitörés könnyebben előrejelezhető lenne. Az észlelési kampány sok erőforrást, energiát és kitartást kíván, de csak így hozhat eredményt.

A T CrB kitörései nagyon látványosak, eddig két ilyen esemény ismeretes: 1866-ban és 1946-ban történtek. Tehát ezek a kitörések kb. 75-80 évenként követik egymást, és mindkét esetben 2.0-3.0 magnitúdós fényesség között volt a csúcspont. A következő táblázat az 1946-os kitörés fényességlefutását mutatja be:

Tegnap este én is megfigyeltem tehát ezt a visszatérő nóvát, és le is fotóztam. 9,9 magnitúdós fényességével egyelőre semmi jel nem utal a kitörésre. Most a T CrB még nyugalomban van. Reméljük nem sokáig! :-)


Hála Istennek nagyon tiszta, jó átlátszóságú volt az ég, bár némi "felhőzajlás" volt. Ennek ellenére jól látható a csillag a fotón.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése