2022. december 31., szombat

Év végi észlelések

2022. december 31-e van, reggel 06:30-at mutat az óra. Már nincs egy nap sem ebből az évből, lassan eltelik az ünnepi időszak. Az elmúlt egy héten volt alkalom észlelni, a ködös időjárás nem volt jellemző. Ebben a blogbejegyzésben megosztok pár észlelést ami ebben a 8-9 napban született. 

Az ünnepi időszak 24-én délután kezdődött, mikor már Szentestére hangolódhattunk. Ez egy szombati nap volt. Karácsony első napja vasárnapra, míg másnapja hétfőre esett. keddtől péntekig jómagam nem dolgoztam, ez szabadsággal telt, és ahogy fentebb írtam, az időjárás is viszonylag jól alakult. Az Óév utolsó napjához szombaton érkeztünk el, s vasárnap virradt ránk 2023. Íme néhány észlelésem tehát ebből a nagyon szép évvégi időszakból:

Korai holdsarló 2022 Szentestéjén. A sarló láthatósága nem volt túl jó, de így is szép látvány volt, megérte megkeresni az esti égbolton.

7,4%-os növekvő holdsarló Karácsony első napjának estéjén. Itt már sokkal több felszíni részlet megmutatkozik. Ezt a képet két fotóból raktam össze: egyet a megvilágított, egyet pedig a sötét oldalra exponáltam. Így jól látható a hamuszürke fény.

A Messier 45 halmaza a Hortobágyról fotózva. Sajnos csak 15 db 60 sec-es képet volt időm készíteni a fátyolfelhők miatt. Így is szépen látszanak a reflexiós ködök!

A Nap felszíne látható fényben 2022.12.28-án, szerda délelőtt. Ez a nappali észlelés pont az Ünnepi időszak felénél készült.

A Hold már majdnem első negyedben 2022.12.28-án este. Az erkélyről könnyű volt a megfigyelés.

A 2022-ben felfedezett üstökös 2023 februárjában akár a szabadszemes fényességet is elérheti. 2023 negyedik órájában fotóztam le a kométát.


Amennyiben lesznek még új észleléseim, azokat folytatólagosan megosztom.

Sajnos már nem volt több megfigyelésem, és immár újból a munkába járásról, a rohanásról szólnak a dolgaink. Kár, hogy ilyen ritkán tud csak elcsendesedi az ember. Sokkal több Karácsony és Új év kellene :-)

Boldog Új Évet Kívánok mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése