Déli csillagok

Az amatőrcsillagászatban sokféle észlelési terület közül válogathat az ember, s előbb utóbb azon kapja magát mindenki, hogy egy-egy témánál "leragad". Így vagyok ezzel én is; vannak kedvenceim, némelyik pedig egészen egyedi észlelési téma, olyan mint amiről e cikk szól: "Vajon mely csillagok, csillagképek láthatók meg Magyarország területéről?"
Ez a kérdés 2011 márciusa óta foglalkoztat, amikor is először sikerült egészen véletlenül azonosítani a Columba, Pyxis csillagait. Igaz nincs tudományos jelentősége de amatőrcsillagász szemmel mégis érdekes téma!

A legelőnyösebb helyzetben a Baranya megye területén élők vannak; M.o. legdélebbi pontja 45°48' körül található Beremend településtől déli irányban. Én Szabolcs megyében élek így majdnem 2,5 fokos hátrányban vagyok. De egész Magyarország területe "szabad pálya" , nem kell csak a lakóhelyünkben gondolkodnunk.
Én összesen 16 olyan csillagképet számoltam össze amelyek részben vagy egészben felbukkannak a horizonton. A lényeg hogy kihívást jelentsenek! Érdemes megjegyeznem, hogy olyan ínyencségek is a listán vannak mint pl a Vela, és a Norma csillagképek is, bár utóbbi a lista legnehezebbje, mert D-i határaink mellől is csupán 1 fok magasságra emelkedik. Mivel a cikk lényege egy saját tapasztalatokon nyugvó lista összeállítása ezért folyamatosan bővül, azokkal az égitestekkel melyeket már sikerült megpillantanom A csillagok Bayer jelölése mellett a fényességük található.

Csillagkép               Csillagok

LUPUS - fi 1 3,0 / théta 4,2

SCORPIUS - théta (Sargas) 1,9 / dzéta ( Grafias) 3,6 / éta Scorpii

NORMA - 

CORONA AUSTRALIS - alfa 4,1 / gamma 5,0 / epszilon 4,8 / delta 4,5 / dzéta 4,7

SAGITTARIUS - alfa 3,9 / iota 4,1

MICROSCOPIUM - alfa 4,8 / gamma 4,6 / epszilon 4,7 / dzéta 5,3

GRUS - gamma 3,0, / lambda 4,5 / mű 1-2 5,10

SCULPTOR -

PHOENIX -

FORNAX 

ERIDANUS -

HOROLOGIUM -

CAELUM - 

COLUMBA - alfa 2,6 / béta 3,1 / epszilon 3,8

PUPPIS - pi 2,8 / dzéta (Naos) 2,2

PYXIS - alfa 3,6 / béta 3,9 / gamma 4,0

VELA -

ANTLIA - 

CENTAURUS - théta 2,5 / iota 2,7


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése